Moguće ispadanje iz Evrolige?!

SPORT KLUB

Prvi čovek „elitnog” takmičenja Đordi Bartomeu najavio je nove promene i u Evroligi i u Evrokupu.

Jordi Bertomeu

Getty Images/Joern Pollex

Prvi korak je već ranije napravljen, pa će od naredne sezone u elitnom takmičenju učestvovati 18 klubova. Takmičenje će početi ranije, a završavati se sedam dana kasnije.

U bliskoj budućnosti vidim promenu pristupu Evrokupu, jer kvalitet ovog takmičenja postaje sve veći. Zato proučavamo mogućnost da to takmičenje počne da daje dva tima Evroligi”, poručio je Bartomeu.

Prvi čovek Evrolige je obećao jedno, nijedna zemlja više neće moći da ima više od četiri predstavnika u takmičenju.

U ligi sa 18 timova neće biti moguće da neka država ima više od četiri predstavnika. To bi moglo da se dogodi jedino ako se liga proširi na 24 tima, ali ne vidim da će se to uskoro dogoditi”.

Postoji mogućnost i da se iz Evrolige ispadne.

Možda uvedemo i to da najslabije plasirani tim Evrolige igra baraž protiv finaliste Evrokupa”, dodao je Bartomeu.

Za sada je poznato 14 od 18 učesnika Evrolige za sledeću sezonu. To su sa „A” licencom Anadolu Efes, Armani Milano, CSKA Moskva, Barselona, Fenerbahče, Baskonija, Makabi Tel Aviv, Panatinaikos, Real Madrid, Olimpijakos i Žalgiris. Dva nova člana su Asvel i Bajern Minhen, dok će svoje mesto dobiti i Valensija.

U slučaju da Španci osvoje Evrokup (vode 1:0 u finalnoj seriji protiv Albe), onda bi ostalo upražnjeno mesto „vajld kard”. Partizan je spreman da podnese kandidaturu za specijalnu pozivnicu, ali joj se nadaju i u Velikoj Britaniji.

Preostala tri tima činiće najboljeplasirani tim Bundeslige, ako bude šampion Bajern onda finalista, šampion ili finalista VTB lige i pobednik dvoboja finala ABA lige Crvena zvezda ili Budućnost.

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.