Budžeti u EL: Od Reala sa 42 mil do Budućnosti sa 5,8

sport klub

Nakon što je predsednik Armanija Livio Proli otkrio da je budžet kluba iz Milana za ovu sezonu 25 miliona evra i da više od polovine tog iznosa klub dobija od oko 200 sponzora, pokrenuta je lavina o tome koliko novca imaju najveći evropski klubovi.

Košarkaši Budućnosti

SKKošarkaši Budućnosti

Specijalizovani košarkaški magazin Basket bavio se ovom temom i otkrio koji klub u Evroligi sa koliko novca raspolaže ove sezone.

Najveći budžet ima Real Madrid, čak 42 miliona evra od čega se čak 31 milion izdvaja za plate igrača.

Barselona i CSKA raspolažu sa po 36 miliona, ali sa različitim izdvajanjima za plate. Barselona na igrače troši čak 27 miliona, dok moskovljani daju 18 miliona. Fenerbahče ima budžet od 30 miliona evra, a za plate igrača troši koliko i CSKA.

Himki je po budžetu odmah iza Armanija sa 24 miliona, od čega se 14 troši na primanjaigrača. Bajern raspolaže sa 20 miliona i tačno polovinu daje za plate igrača.

Anadolu Efes ima na raspolaganju 18 miliona, a kada isplate sve plate igračima razlika je šest miliona. Žalgiris i Gran Kanarija imaju približan budžet. Žalgiris ima 10,7 miliona, a Gran Kanarija tačno deset. Što se tiče plata, Žalgiris troši 7,4 miliona, a Granka 5,6 miliona na plate igrača.

Košarkaški klub Budućnost ima ove godine na raposlaganju 5,8 miliona evra od čega će 3.5 miliona biti potrošeno na igrače.

Poređenja radi, prošle godine je Crvena zvezda imala budžet od pet miliona evra prema izjavama Nebojše Čovića.

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.