Mornar debituje u Evrokupu, u Bar stiže bivši šampion

autor: J. KOCEV

Osvojili su prvu titulu državnog šampiona u istoriji kluba i domogli se plej-ofa u ABA ligi, ali košarkaši Mornara sada ulaze u potpuno drugačije poglavlje. Barani danas debituju u Evrokupu, a protivnik je Uniks iz Kazanja, tim koji je prije sedam godina osvojio drugo najkvalitetnije evropsko takmičenje.

1 na Mornar u Meridianu preko 9!

Mornar u novu takmičarsku godinu ulazi poslije veličanstvene sezone, ali Barane i trenera Mihaila Pavićevića sada očekuje mnogo veći izazov zbog brojnih promjena u klubu tokom prelaznog roka, što je moglo da se vidi i na otvaranju regionalnog šampionata u Ljubljani.

Dva ključna igrača iz prošlogodišnjeg sastava, Brendis Rejli–Ros i Derek Nidam, napustila su Mornar, dok Pavićević još uvijek ne može da bude siguran u kvalitet novih članova tima, iako je Kadin Kerington na Superkupu u Laktašima pokazao da će biti veliko pojačanje.

FOTO: ABA LIGA/OLIMPIJA

Andre Spajt i Vinston Šepard su već napustili ekipu, ali ono što je najvažnije, Mornar je zadržao okosnicu šampionskog sastava. Ugovore su produžili Uroš Luković, Nemanja Vranješ, Radoje Vujošević i Strahinja Mićović, a ostali su i krilni centar Vukota Pavića, kao i bek Marko Mugoša.

Uz to, Mornar je uradio sjajan posao kada je doveo Bronsona Keniga, momka koji je prethodne četiri godine proveo na univerzitetu Viskonsin. Kenig važi za kombo beka, a odlikuje ga uredna kontrola lopte i prilično kvalitetan šut koji bi tek trebalo da “proradi”.

Takođe, u klub je nedavno stigao i bivši plejmejker Crvene zvezde, Nikola Rebić, ali za Pavićevića je sada najvažnije da uigra ekipu koja je prvi zajednički trening održala tek prije desetak dana. Pritom, brojni nedostaci vidjeli su se i u prvom kolu ABA lige protiv Petrol Olimpije u Stožicama gdje Mornar nije ni imao šansu da dobije utakmicu.

Na drugoj strani, Uniks nije mnogo mijenjao sastav ovog ljeta, ali je prije samo nekoliko dana angažovao veliko pojačanje kada je potpisao ugovor sa Erikom Mekalumom, najkorisnijem igraču Evrokupa iz 2016. godine, koji bi mogao da postane lider ekipe Dimitriosa Priftisa.

 

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.