Promene pravila uoči početka sezone u EL i Evrokupu

autor: J. KOCEV

Nova sezona u Evroligi i Evrokupu je pred nama i doneće nam izmene pojedinih pravila. U dva najjača klupska takmičenja od ove sezone važiće ista pravila kao u takmičenjima pod okriljima Međunarodne košarkaške federacije.

sport klub

Tim povodom Evroliga se oglasila saopštenjem u kome se navodi sledeće:

“Igrači, treneri i navijači u Evroligi i Evrokupu u novoj sezoni će biti ‘pozdravljeni’ novim pravilima. Verovatno je najznačajnija promena u načinu kažnjavanja za tehničke greške koje više ne znače i automatsku promenu poseda. I dalje će za tehničku grešku biti dodeljivano jedno slobodno bacanje, ali će igra biti nastavljena tako što će loptu imati tim koji je bio u posednu u trenutku kada je faul dosuđen.

Još jedna važna promena napravljena je kako bi se sperečilo da odbrambeni igrači usporavaju igru u finišu meča. Od sada, kada igrače koji uvode loptu u igru pređu liniju auta u poslednja dva minuta četvrte četvrtine ili produžetka, bude ometao odbrambeni igrač protivničkog tima – dobiće tehničku grešku.

Izmena koja bi igru mogla da učini kreativnijom i zanimljivojom za geldaoce dozvoljava igračima da bace loptu da udari o tablu i da nakon toga zadrže posed praktično tako asistirajući sami sebi za alej up zakucavanje.

Ostale važne promene su sledeće:

– Ukoliko tim ubacuje loptu u igru nakon dosuđene nesportske lične greške sa protivničke strane terena, na sat će biti dodato 14 sekundi.

– Kada je dosuđen faul ili prekršaj, a tim koji ima loptu istu u igru vraća na svom delu terene, sat će se vratiti na 24 sekunde ili na 14 ako se lopta ubacuje sa protivničke strane terena.

– Ukoliko treneri zatraže tajm aut u poslednja dva minuta četvrte četvrtine ili u produžetku moći će da odluče odakle će ubaciti loptu u igru, o tome se odlučuje i obaveštava sudija na kraju tajm auta.

– Ukoliko se dogodi da lopta bude zaglavljena između obruča i table, a to se nije dogodilo tokom izvođenja slobodnih bacanja, o posedu će odlučivati podbacivanje. U toj sitiaciji, ako se za loptu izborio tim koji je već bio u posedu sat se vraća na 14 sekundi, ukoliko je loptu osvojio drugi tim, sat se podešava na 24 sekunde”.

Srećan nam početak sezone i uigravanje novih pravila svima koji slave.

Evroligu i Evrokup pratite isključivao na kanalima Sport Kluba.

IZVOR: SPORT KLUB

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.