Veliki preokret “crvenih” za istorijsko 2. mjesto

autor: J. KOCEV

Crnogorska U17 reprezentacija savladala je večeras u Rozariju selekciju Egipta sa 67:77 nakon produžetka. Bio je to poslednji duel grupe C na Svjetskom prvenstvu, koji je odlučivao o pozicijama na tabeli pred ukrštanje sa grupom D.

Nakon tri odigrana kola izabranici Mladena Ostojića upisali su dvije pobjede i jedan poraz, pa će u drugom krugu, tačnije borbi za 1/4 finale za protivnika imati reprezentaciju domaćina Argentine ili Filipina.

FOTO: FIBA

Počeli su veoma dobro i večeras Kljajić i saigrači, nakon prvog perioda vodili 4:11, da bi potom na startu drugog povećali na 6:17. Veliki pad desio se Crnogorcima nakon ubjedljive prednosti, pa je rival već na poluvremenu imao +9 (35:26) i sa puno samopouzdanja ušao u nastavak.

Ništa u dugom poluvremenu nije bilo isto od samog početka. Znatno agesivnije ušli su izabranici Mladena Ostojića na startu 3. perioda, smanjili odmah na -5, no rival nije tako lako dozvolio da na tome ostane.

Povećavao je Egipat prvo na +10, potom i +12 i sve do poslednjih pet minuta regularnog dijela meča držao Crnogorce na “distanci”. Poptuno drugu utakmicu gledali smo od tog trenutka, a tada je nastupila rafalna paljba, tačnije četiri vezane trojke u poslednja tri minuta.

Redom su iza linije 6,75 pogađali: Kljajević, Vlahović, Tomašević i ključnu za dodatnih pet minuta kapiten Kljajić na 1.2 sekunde do isteka 40. minuta (64:64).

FOTO: FIBA

Ulazak Feđe Pajovića na poziciji pleja dao je neku novu energiju svim igračima, i to se osjetilo u završnici 4. perioda i dodatnih pet minuta. Odlična partija ponovo najboljeg trojca našeg tima: Vlahovića, Tomaševića i Kljajića, čija je uloga za ovu selekciju od presudnog značaja.

Nevjerovatno šokantna i dinamična utakmica sa potpuno različitim svim periodima, a u produžetku Egipćani kao da su bili zbunjeni i nisu realno imali šta da traže.

Kapiten crnogorskog tima Jovan Kljajić potpuno ih je dotukao zajedno sa Bojanom Tomaševićem i Viktorom Vujisićem, kao i Markom Kljajevićem, koji je imao odličnu “rolu” u odbrani. Poslednje vođstvo Egipta bilo je 67:66, ali serijom pazite: 11:0 Crnogorci “finiširaju” rivala i šalju ga na 3. mjesto i duel sa Hrvatima u eliminacionoj fazi.

STATISTIKA:

http://www.fiba.basketball/world/u17/2018/game/0307/Egypt-Montenegro#tab=boxscore

 

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.