Krivokapić za SK: Lovćen se vratio na košarkašku mapu regiona

autor: J. KOCEV

Lovćen je imao i više nego uspješnu sezonu iza sebe, kada su u pitanju Juniori i Seniori. Povod za razgovor sa našim sagovornikom svakako jesu rezultati prvenstveno prvog tima, koji će i predstojeće sezone igrati u Drugoj ABA Ligi, no i drugo mjesto u prvom izdanju U19 lige CG.

Sa nama će danas prvi put razgovarati Vesko Krivokapić, prvi trener juniorskog i pomoćni trener seniorskog tima KK LOVĆEN 1947.

Gospodine Krivokapiću, kako je izgledao početak takmičarske godine koja je za nama, s obzirom da su Cetinjane pratili, kao i uvijek kadrovski i tehnički problemi?

“Početak nove sezone je protekao u velikoj angažovanosti svih u klubu, jer je pred nama bila Aba 2 liga (tada novo takmičenje za nas), kako u organizaciji kluba tako i u formiranju stručnog štaba i igračkog kadra. Uz sve to postojao je problem dvorane za trening, koji nas prati već nekoliko godina.

Kad je uz sve to došlo renoviranje hale i svakodnevna putovanja na treninge, bilo je normalno da će trebati mnogo više vremena da se ekipa uigra. Dok je prva ekipa trenirala u Podgorici, juniorska ekipa je skoro tri mjeseca bila sa dva treninga nedjeljno u školskim salama.

Sve se to naravno odrazilo na rezultate, kako prve, tako i juniorske ekipe.”

Prvi mečevi oba tima nijesu dali dobre rezultate, reklo bi se da je neuigranost bila evidentna. Kako tumačite tu činjenicu?

“S obzirom na pomenute probleme i Aba i juniorska liga su krenule sa nekim neplaniranim porazima.

Trebalo je vremena i rada da se sve to uigra, ali i pored loših uslova nijesmo gubili nadu i vjerovali smo u ono što radimo.

Dok je prva ekipa igrala toplo-hladno, juniori su startovali sa tri vezana poraza, i to od ekipa od kojih smo evidentno bili bolji. Kad je naša hala završena ušli smo u dobar ritam, kako igrački, tako i rezultatski, što je na kraju rezultiralo trećim mjestom pred F8.

Mene lično posebno raduje činjenica da je juniorska ekipa po posjećenosti na utakmicama u Cetinju ubedljivo najgledanija (prosjek 600 gledalaca), a da je prva ekipa po Zvaničnom sajtu Aba lige druga iza čačanskog Borca po posjeti na utakmicama kući (prosjek 900 gledalaca).”

Juniori su upisali nekolika poraza na startu, dok je prvi tim krenuo sa nešto boljim učinkom na dva fronta. Sarađivali ste na početku sezone sa bivšim igračem prvog tima, koji je preuzeo juniore, a Vi ste paralelno radili i pri prvom timu, juniorima i samostalno vodili pionire. Koliko je zaista bilo teško sve to uskladiti i istrpjeti?

“Što se tiče mog angažmana ove sezone bilo je i više nego naporno, ali kad se ovako uspješno završi onda se pamte lijepe stvari a njih je bilo puno. Lovćen se vratio na košarkašku mapu regiona u velikom stilu.

I pored svakodnevnih opstrukcija vratili smo publiku u dvoranu i dokazali da je košarka sport broj jedan u gradu, afirmisali juniore od kojih su njih pet na pripremama reprezentacije (što se do sad nije dešavalo), pokazali visok stepen sportske kulture i bili dobri domaćini svim ekipama iz Aba lige, omasovili školu košarke.

Mislim da smo jedini klub u gradu koji ne naplaćuje članarinu (več pet godina), klub djeci sve obezbeđuje: od opreme, prevoza, terminam itd.”

Nešto bolji rezultati usljedili su do polusezone a i nakon nje, mada do tada ni raspored vam nije išao baš na ruku. tim se polako komletirao i pojačavao, a i radovi u SC “Lovćen” bližili su se kraju. Koliko je baš taj faktor pomogao Lovćenu da se polako rezultatski i psihološki podigne?

“Kao što sam več rekao završetkom sale dobili smo i više vremena za trening,a i atmosferu na utakmicama kao što je nekad bilo. Kroz Aba ligu to se odmah vidjelo, jer su redom padali Bosna, Split, Krka, Borac Čačak, Dinamik.

Što se tiče gostovanja mislim da smo previše respektovali ekipe i da je to jedan od razloga što nijesmo već ove godine bili među četiri najbolja tima.”

Raskidom ugovora između trenera prvog tima Radovića i Uprave Lovćena, Petar Jovanović preuzima prvu ekipu, a Vama su samostalno pripali juniori. Koliko je to uticalo pozitivno ili negativno na igrače prije svega?

“Po odlasku sjajnog trenera i čovjeka Dragana Radovića, ekipu preuzima Petar Jovanović (sa samo tri mjeseca staža kao trener juniora) i uspjeva dovesti Lovćen na šesto mjesto  Druge Aba lige, kao i da se plasira među četiri ekipe u nikad jačoj domaćoj Super ligi i samim tim izbori igranje Aba lige i iduće sezone.

Koliko je promjena trenera uticala na sve to nijesmo pravili analize, ali je Jovanović pokazao da ima materijala za trenera.”

Lovćen je zaista pokazao ozbiljnost, oslonio se većinom na domaće i mlade snage. Vaš komentar?

“Velika je stvar što su okosnicu ekipe činjeli: Vrbica, Lopičić, Borilović i Latković (sve su to momci koji su ponikli u klubu), i sa te strane postoji zadovoljstvo.

Što se tiče juniora glavni akteri su bili naši igrači: Bogdanovć, Parača, Vujović, Martinović, Domazetović ,uz takođe veliki doprinos prošlogodišnjih pojačanja: Božovića, Komšića, Hajdukovića i Kartalovića.”

Koliko ste zadovoljni igrom u Super ligi CG u obje konkurencije, tačnije U19 Plej ofu i ERSTE završnici?

“Što se super lige tiče znate i sami da nikad jača nije bila. I tu smo krenuli neubedljivo, ali na kraju kad je trebalo pokazati snagu mislim da smo bili pravi, i da smo zasluženo obezbijedili Aba ligu.

S druge strane U19 liga je nama bila idealna i poslužila je kao filter da vidimo ko se od juniora može nametnuti za prvu ekipu.

Sami F8 smo odigrali bolje nego što sam ja mislio. Dvije ubedljive pobjede i onda finale sa Budućnosti, u kojem nas je pobjede koštalo ono što smo od početka znali da će nam nedostajati, a to je pozicija pleja.

Još kad smo poslije povrede odličnog Bogdanovica u polufinalu bili svjesni da ćemo finale igrati bez njega, svjesni smo bili da ćemo teško stići do zlata.

Ipak mislim da smo i u finalu odigrali odlično i muški, i da je jedna lopta odlučivala. Ono što meni ostaje u lijepom sjećanju, i što je znak da smo radili pošteno jeste podatak da je u prepunoj sali na finalnoj utakmici bilo preko 400 naših navijača sa Cetinja.”

FOTO: DRUGA ABA LIGA

Planovi Lovćena za dalji razvoj mladih igrača i timskih uspjeha?

“Što se tiče daljih klupskih planova cilj je kao i prethodnih godina da se ljeto provede radno. Već smo u dogovoru sa nekoliko momaka rođenih 2001/02 da dođu na Cetinje i budu tu neko vrijeme trenirajuci sa nama.

Što se tiče juniorske i pionirske selekcije, iako je zatvorena sala Sp.centra (iz samo njima znanih razloga, a to nije prvi put kad je Kk Lovćen u pitanju), oni neprekidno treniraju u školskim salama i na otvorenim terenima.”

Ostajete li na istim “funkcijama” i kakvi su Vaši lični planovi za narednu sezonu?

“Što se tiče “funkcija” u klubu još nije bilo riječi o tome, a moje ambicije su da uvjek budem na usluzi Lovćenu i svakome djetetu koje hoće ili se bavi košarkom.

Prije tri godine smo bili sami na ulici i odbačeni od svih, ali smo dokazali da će se košarka na Cetinju vazda igrati.

Želio bih za kraj iskazati veliku zahvalnost rijetkim ljudima koji su bili uz ovu đjecu kad je svako okretao glavu od njih.”

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.