Mijović za SK: Pratimo talente u CG i regionu

autor: J. KOCEV

KK Budućnost VOLI imao je jednu od najbolji sezona u istoriji kluba. U svim selekcijama mladi košarkaši postizali su uspjehe, a uzrast koji preporučuje najkvalitetnije pojedince prvom timu jeste najprije juniorski.

Povodom svih dešavanja tokom predthodnih godinu dana, igranju na više frontova, formiranju skoro pa novih takmičarskih selekcija, sa promjenama u načinu rada, ostankom starih, provjerenih, a i dolaskom novih trenera u Budućnosti razgovarali smo sa “predvodnikom” juniorskog tima Budućnosti, tačnije prvim strategom i čovjekom koji je ugovor sa klubom produžio na još pet sezona.

U pitanju je naravno Petar Mijović, koji se svojim radom istakao godinama unazad, a povod za povratak u Podgoricu jeste projekat Budućnosti VOLI, koji ima za cilj da pruži najbolji mogući rad za razvoj prije svega crnogorskim talenatima, a i najboljim igračima u regionu.

Kako je došlo do saradnje sa KK Budućnost VOLI?

“Do saradnje sa KK Budućnost Voli nije došlo iznenada. Od kraja takmičarske sezone 2016/2017 obnovili su se moji kontakti sa menadžmentom kluba i predsjednikom Bokanom.

S obzirom da je ovo moj povratak u redove Budućnosti poziv sam sa zadovoljstvom prihvatio, izašao iz ugovora koji sam imao u dalekoj Aziji najviše iz razloga što su nam se poklopile i vizija i ambicije vezane za organizaciju rada sa mlađim kategorijama.

Ova sezona je pokazala da je moja odluka bila ispravna i nadam se rastu našeg kluba u dijelu rada sa mlađim kategorijama i u godinama koje dolaze.”

Ocjena ekipe i uslova za rad na početku sezone?

“Uslovi za rad su fenomenalni. Trenažna dvorana nam je na raspolaganju 24h sa svim pratećim sadržajima. Tu je klub sa predsjednikom Bokanom na čelu nas doveo u red najbolje organizovanih klubova u regiji.

FOTO: ABA LIGA

Što se ekipe tiče s obzirom na tajming sastavili smo jednu ekipu U19 od 99. godišta do 2003. gdje smo imali određene prioritete vezane za razvoj igrača za koje smo u datom momentu procijenili da imaju šansu da u dogledno vrijeme budu dio seniorskog programa našeg tima.

Uspjeli smo kroz takmičenja i niz jakih turnira neke igrače da vratimo u ozbiljan rad i neke mlađe afirmišemo.”

Koliko mladi u CG vole košarku i žele da se usavršavaju?

“Košarka je u Crnoj Gori zasigurno jedan od popularnijih sportova. Ja se ne bih bavio procjenama koliko ko voli i želi da se usavršava jer je to generalno različito od igrača do igrača, ali ono što je sigurno je da bez ljubavi prema igri i bez velike posvećenosti i velikog rada kolika god količina talenta bila male su šanse da se uspije i da se dosegnu ozbiljni nivoi takmičenja.

Kao trener, mnogo više vjerujem da se igrači kroz mukotrpan rad stvaraju, nego da se rađaju. Stoga, vjerujem da svi koji u svoj rad utkaju posvećenost i ljubav imaju šansu da im košarka takav pristup i odnos jednog dana vrati. “

Šta Juniorska ABA liga predstavlja trenerima i igračima?

“Juniorska Aba liga je ozbiljno takmičenje. Ovaj region je rasadnik velikih igrača, trenera, a tako će biti i ubuduće. Ukoliko Aba liga dostigne u juniorskom uzrastu kontinuitet siguran sam da će kroz nju proći veliki broj budućih velikih igrača.

Našim igračima šansa da se izmjere u jačem nivou takmičenja, a nama trenerima dobra smjernica i za način selekcije i za ozbiljnije provjere naših igrača koje u našoj ligi zbog mnogo manjeg broja kvalitetnih mečeva nemamo priliku da u kontinuitetu imamo.”

FOTO: ABA LIGA

Postoji li šansa da juniori KK Budućnost VOLI ponovo zaigraju u Evroligi?

“Nadam se da ćemo klupskom kalendaru u sledećoj sezoni dodati mogućnost igranja turnira juniorske El.”

Ocjena konkurencije u CG ligi U19?

“F8 juniorske lige Cg je donio tri dana jako zanimljive košarke. Kao novitet mislim da se pokazalo kao vrlo dobro i zanimljivo. Generalno, mišljenja sam da je u jedinstvenoj cg juniorskoj ligi nekoliko klubova koji svojim kvalitetom tu ne mogu biti.

Po mom mišljenju, mjera juniorske lige je 12 klubova, jer objektivno nemamo bazu za 16, zbog raznih okolnosti…

Ponavljam ideja jedinstvene lige je dobra, samo treba razmisliti o broju klubova učesnika i načinu da kroz različite kvalifikacione turnire najbolji timovi zasluže igranje u istoj.

FOTO: ABA LIGA

Koliko ćete Vi i vaši saradnici pojačati rad sa mladima i pratiti dječake iz drugih klubova, ne samo iz CG, nego i regiona?

Ja sam se upravo vratio sa jednog mini kampa koji smo kao klub organizovali u jednom od gradova regiona gdje sam nekoliko dana radio sa talentovanim djecacima različitih uzrasnih kategorija.

Odabrali smo njih nekoliko, koji će krajem mjeseca biti naši gosti i pokušati da nas ubijede u svoj talenat i nadam se da ćemo razviti bazu i van okvira CG i da će uskoro i igrači iz regije biti dio našeg kluba.

Naravno, prioritet nam je praćenje djece iz Cg, i vraćanje određenog broja talentovanih momaka u naše redove.

Lični planovi, s obzirom da ste skoro produžili saradnju sa klubom?

“Lični planovi vezani za klub i podizanje nivoa rada i organizacije u tom dijelu u našem klubu. Mislim da smo ove sezone napravili ozbiljan iskorak, no nadam se da nećemo stati  na tome, već u još većoj mjeri svakodnevno podizati ljestvicu kvaliteta rada.”

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.