Prva i istorijska titula Mornara

autor: J. KOCEV

Košarkaši Mornara prvi su tim koji je nakon 11 godina dominacije Budućnosti uspio da osvoji ERSTE super ligu Crne Gore. Barani su večeras u “Topolici” savladali aktuelnog prvaka rezultatom 75:63 i tako slavili sa 3-1 u plej of seriji. Domaći tim je bolje otvorio susret, poveo sa 24:15 na kraju prvog perioda, da bi nakon drugog imao dvocifrenu prednost (39:28).

FOTO: MORNAR MEDIA PRO/ABA LIGA

Brzo su gosti uzvratili, na startu 3. kvartala smanjili na -4 za nepuna tri minuta igre, no Mornar je serijom trojki Nidama i Mićovića ponovo povećavao prvo na 53:46, potom i 57:46, kada je poentirao Ros. Sigurno da je aktuelni šampion mnogo bolje otvorio prvo poluvrijeme, ali su Ivanović i Gordić takođe i večeras rano napravili po četiri lične greške, što su domaći vješto koristili.

U poslednjem periodu vidjeli smo nekoliko sjajnih akcija, koje su izveli prvo Nidam-Luković, potom i Vranješ-Luković, a to je nešto što tim Mihaila Pavićevića krasi tokom cijele sezone. Bili su košarkaši Mornara mnogo bolji i odmorniji u ovoj finalnoj seriji, te zasluženo stigli do prve titule prvaka Crne Gore, što će biti ispisano zlatnim slovima u istoriji, kako kluba tako i crnogorske košarke.

Mornar i Budućnost, možemo slobodno reći bili su jedni od najboljih u cijelom regionu, a klupska košarka u Crnoj Gori nikada do sada nije imala dva tima u najjačim evropskim takmičenjima. Na redu su veliki izazovi, a rukovodstvo oba tima već uveliko razmišlja o forimiranju sastava za Eurokup, odnosno Evroligu.

Najbolji akteri ovog susreta bili su Strahinja Mićović (18 poena) i na drugoj strani Nikola Ivanović (16 poena).

 

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.