Ostojić za SK: Nakon preokreta protiv Španije vidjelo se da možemo dobiti svakoga

autor: J. KOCEV

Kadetska reprezentacija Crne Gore prethodnog ljeta ostvarila je neviđen uspjeh. U punoj “Morači” izabranici Mladena Ostojića stigli su do 2. mjesta na prvenstvu Evrope do 16 godina.

Prije nekoliko dana stručni štab selektora i našeg sagovornika Mladena Ostojića ponovo je nakon skoro godinu dana okupio određen broj kandidata za odlazak na Svjetsko prvenstvo (U17) na kojem će Crna gora učestvovati prvi put.

Desile su se i određene promjene, a kako selektor u jednom dijelu razgovora za naš portal naglašava, ovi momci su znatno iskusniji nakon odigranih sezona u juniorskim, pa čak i seniorskim klupskim i reprezentativnim nastupima.

Razgovarali smo prvi put sa Mladenom Ostojićem, koji je nakon dva nastupa sa Crnom Gorom u kadetskom uzrastu premašio ciljeve zacrtane pred sama takmičenja.

FOTO: FIBA

Crnogorska reprezentacija napravila je najbolji rezultat od obnavljanja Nezavisnosti, osvajanjem 2. mjesta proteklog ljeta u Podgorici na EP. Kako iz Vašeg ugla sve to izgleda?

“Naše selekcije uvijek imaju prvenstveno cilj da se bore za opstanak u A diviziji. Prelomnu utakmicu na ovom šampionatu imali smo u 2. kolu protiv Španije, koju smo nakon 16 poena zaostatka preokrenuli u svoju korist, pa samim tim i probudili publiku da nas što više podrži protiv Italije i u svim mečevima eliminacione faze.

Tu smo već vidjeli da možemo pobjediti svakoga. To drugo mjesto je veliki uspjeh, imao sam i sreću da su neki od ovih igrača već godinu dana ranije bili u reprezentaciji i navikli na moj rad.

Karakterom ovih momaka, koji se nisu uplašili publike i protivnika ostvarili smo fantastičan uspjeh i sada se polako pripremamo za prvo Svjetsko prvenstvo.”

Prethodno ste naš Nacionalni tim predvodili sa generacijom 2000/2001. takođe kao kadetsku selekciju na EP u Poljskoj. Kolika je razlika između ta dva tima, osim činjenice da je vicešampion Evrope takmičenje dočekao kao domaćin?

“Mogli bi u neku ruku reći da je to zajednička generacija. Ove godine je 2000. godište u selekciji U18, ali će vjerovatno iz ove selekcije U17 četiri ili pet igrača pojačati stariju generaciju nakon Svjetskog prvenstva. Generalno ih ne treba previše upoređivati, ima mnogo različitosti.

U starijoj selekciji (2000. godište) imamo nekoliko igrača na određenim pozicijama koji su kvalitetniji, nego u mlađoj koja je čista, dakle bez 2002. godišta, ali je zaita teško praviti neko poređenje.

FOTO: KSCG

Volio bih da juniorska ekipa napravi još jedan sjajan rezultat, i ne sumnjam da će to gospodin Boško Radović odraditi kako treba. Sve u svemu obje generacije posjeduju izuzetan talenat, i ukoliko se budu razvijali kako treba sigurno će napraviti dobre karijere.”

Koliko ste pratili igrače tokom klupske sezone?

“Četiri ili pet igrača su igrali u insostranstvu, dva u Španiji, dva u Beogradu i jedan u Danskoj, koje smo pratili preko interneta, dok su ostali nastupali u našoj juniorskoj ligi i tu smo redovno imali sve informacije.

Imali smo i jedno okupljanje u januaru, tako da je meni veći bio interes da pratim i neke druge igrače, koji će moći da budu u konkurenciji za ovo Prvenstvo, prije svega mislim na Komšića i Vučića, koji prethodno nisu bili sa nama.

Imamo naravno širi spisak, mnogo igrača je svakako u igri što se kaže za sada, a i u budućnosti za neka naredna okupljanja.”

Ocjena vaših protivnika na predstojećem SP u Argentini?

“Poslije žrijeba sam izjavio da nam je grupa na osnovu toga što smo bili u prvom šeširu dobra, imali smo i malo sreće, izbjegli najveće favorite, ali to ne mora ništa da znači.

Već skoro mjesec dana radimo na skautingu protivnika, posebno Kanade, a i svakako Novog Zelanda i Egipta, mogli smo i da dobijemo Mali koji je šampion Afrike, nismo dobili ni Kinu i Australiju, koje su takođe u svojim kontitentima bili u samom vrhu.

Prvenstveno se spremamo za mečeve u grupi, pa ćemo kasnije eventualno razmišljati o protivnicima u četvrtfinalu, ako nam se za to ukaže šansa, pošto je sistem isti kao i na Evropskom prvenstvu.”

FOTO: FIBA

Dobili ste i novog saradnika u stručnom štabu Bojana Nikolića. Koliko ste imali priliku do sada da sarađujete i komunicirate?

“Ove godine smo došli u situaciju da napravimo promjene zbog obaveza Bobana Savovića sa kadetskom reprezentacijom, kao i odsustva Koste Papovića koji će takođe izostati zbog privatnih obaveza. Vratili smo u stručni štab Nenada Miloševića, koji je bio sa nama prije dvije godine, a na preporuku nekih mojih prijatelja, takođe trenera tražili smo mladog stručnjaka, ambicioznog, koji želi da uči i napreduje.

Nismo imali priliku da ranije sarađujemo sa Bojanom, ali je on odradio sa mnom mini-pripreme u januaru, bio je takođe sa nama na turniru u Budvi, kada su kadeti igrali međunarodne mečeve sa najboljim timovima Evrope i sigurno da će njegova pomoć biti veoma važna.

Radiće kao i do sada na svim važnim segmentima, posebno skautingu, navikava se na mene, i ima veliku želju da pomogne svima nama, posebno reprezentativcima, i ponavljam njegova želja da uči i napreduje je veoma velika, i ne sumnjam da ćemo saradnju zajedno sa Nenadom i svima ostalima podići na veći nivo.”

Šta očekujete na prvom okupljanju i kakav je plan priprema za SP?

“Nema nekih specijalnih očekivanja. Najbitnije je da su igrači zdravi, skoro svi su tu. Očekujemo Jovana Kljajića, koji će nekoliko dana kasniti zbog školskih obaveza u Španiji, ostali igrači su tu, imamo nekih sitnih povreda, ali to nije ništa strašno. Timski ćemo sve uklopiti, imamo vrhunske uslove za rad.

Zahvaljujem se Savezu na tome, igraćemo i prijateljske mečeve sa Srbijom i Hrvatskom, a  vjerovatno i ovdje u Verdeu sa našom selekcijom U18, pripreme su kratke, program nije uvezan sa Evropom, jer nisu školske obaveze još završene.

Ovo je jedinstvena prilika kada igrate na ovakvom šampionatu i svakako ćemo se mi potruditi da nivo naše igre i forme bude na zadovoljavajućem nivou do početka SP.”

FOTO: FIBA

Da li ćete mijenjati sistem igre u odnosu na prethodni šampionat?

“Sistem igre će uglavnom biti isti, jer imamo praktično sve igrače sa pretohnog šampionata, biće nekih sitnih promjena, novina i u odbani i napadu, a kompletan sistem kao i ranije biće podređen nosiocima igre. Svi su oni za deset mjeseci stariji i iskusniji, vjerovatno i kvalitetniji. Pokušaćemo sve to da malo “doradimo” u ovom kratkom periodu, naravno da će i druge ekipe imati razne varijante.

Napredovali su svi igrači, kako i kod nas tako i kod drugih ekipa, svi imaju taj skauting, prema tome ne bi valjalo da sve bude potpuno isto kao ranije, biće tu određenih zadataka u svim pravcima i timski i pojedinačno.

Gledaćemo da bez nekih velikih komplikacija odradimo posao i u odbarni i napadu na što bolji način, da bi bili malo raznovrsniji na ovom Prvenstvu. “

 

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.