Barović za SK: Budućnost će biti spremna za EL

autor: J. KOCEV

Filip Barović za veoma kratko vrijeme postao je jedan od miljenika crnogorske košarkaške publike, a posebno navijača njene reprezentacije i KK Budućnosti VOLI.

Jedan od heroja Podgoričana u finalu ABA lige, igrač koji je veoma dug period igrao pod velikim brojem povreda, tačnije na sopstvenu odgovornost, bio je po drugi put naš sagovornik.

Barović je profesionalnu karijeru započeo upravo u timu za koji sada nastupa, a kako ocjenjuje sezonu koja se polako privodi kraju, šta očekuje od Budućnosti u “budućnosti” i kako je u stvari ponovo obukao dres “plavih” pročitajte u novom, drugom po redu intervjuu sa 27-godišnjim Nikšićaninom, koji smo dugo najavljivali.

FOTO: ABA LIGA

Nakon jedne sezone u Njemačkoj i operacije palca na desnoj ruci stigla je ponuda Košarkaškog kluba Budućnost VOLI za povratak u redove „plavo-bijelih“. Šta ste pomislili u prvom trenutku i kako ste se odlučili za takav potez?

“Tokom ljeta sam imao nekoliko ponuda, ali je Budućnost bila najkonkretnija i presudilo je to što cu biti blizu porodice.”

Tokom ljeta bili ste pozvani na pripreme reprezentacije Crne Gore. Jeste li očekivali debitantski nastup za Nacionalni tim na EP i kako je sve to izgledalo?

“Nevjerovatno je iskustvo igrati na EP. Za mene nije moglo bolje, nego da moj prvi zvanični nastup bude na tako velikom takmičenju.”

Kakva su bila Vaša očekivanja uoči sezone na klupskom planu, nakon što ste odlučili da ponovo budete dio kluba sa kojim ste potpisali prvi profesionalni ugovor u karijeri?

“Nijesam postavljao ciljeve i razmišljao sam od utakmice do utakmice. Čim sam došao osjetila se dobra atmosfera u svlačionici i radilo se uvijek jako i dobro. Tada sam shvatio da ako se to zadrži možemo dosta da napravimo.”

Kako je sezona odmicala KK Budućnost VOLI je bilježio sve bolje rezultate. Koliko su ti uspjesi uticali na samopouzdanje Vas i vaših saigrača?

http://www.aba-liga.com

“Uticalo je pozitivno. Pobjede su nas dizale, ali nam treneri nijesu dali da se opustimo”

Od prvih mečeva u regionu i na evropskoj sceni Budućnost je redom pobjeđivala velikane poput: Crvene zvezde, Hapoela, Ređo Emilije, Cedevite. Da li je postojala euforija, ili je jednostavno ogroman broj mečeva činio da ne smijete previše da se radujete, budući da je sezona duga?

“To su bile dobre i velike pobjede, ali veliki broj mečeva ti ne dozvoljava da slaviš nego da se odmah spremaš za sledeću utakmicu.”

Nakon veoma dobre forme u prvih nekoliko mjeseci doživjeli ste nažalost tešku povredu stopala. Duži period nastupali ste pod velikim rizikom u svim takmičenjima. Kako ste podnijeli tu situaciju i činjenicu da ne možete pružiti puni doprinos ekipi?

“Teško je bilo izaći na teren i znati da ne možeš da doprines kao ranije, ali sam shvatio da i ako dam mali doprinos biće dovoljno ekipi. Shvatio sam svoju ulogu i pomogao koliko sam mogao.”

Sredinom druge polusezone, koja još uvijek traje otišli ste na preglede u Njemačku. Nakon istih je konstatovano da je ova takmičarska godina za Vas završena.

Radeći svakodnevno na oporavku ispostavilo se da ipak neočekivano postoji šansa da se u samoj završnici ABA lige i Nacionalnog šampionata vratite na parket. Kako ste to uspjeli?

“Teško sam primio tu informaciju, ali nijesam odustao. Dobrim radom medicinskog tima i posebno kondicionog trenera iznenada sam došao u priliku da zaigram u završnici. Teško je opisati koliko sam bio srećan zbog te prilike koja mi se ukazala.”

aba-liga.com

Uprava kluba ukazala Vam je povjerenje kada Vam je ponudila novi, dvogodišnji ugovor. Koliko Vam je to značilo, baš u trenutku kada ste bili povrijeđeni?

“Lijep gest Uprave koji izuzetno cijenim. Dala mi je sigurnost, jer nije lako izaći na košarkaško tržište poslije povrede koju sam imao.”

Postoji šansa da prvi put u karijeri zaigrate u Evroligi. Da li i kako sebe i klub vidite u tom takmičenju, kao i u sezoni pred nama uopšte?

“Klub će sigurno biti spreman. Ozbiljno su se prihvatili zadatka i mislim da će ga uspješno riješiti. Ja moram raditi da unaprijedim svoju igru da odgovorim tom nivou, ali sam spreman za naporno ljeto i napornu sezonu.”

Koliko Filip Barović privatno ima vremena da prati košarku izvan klupskih obaveza i šta najviše voli da gleda na malim ekranima?

“Pratim dosta, čak možda i previše. Obično pratim lige i klubove u kojima sam igrao.”

foto: ABA liga

Koliko je crnogorsko podneblje poznato po stvaranju igrača?

“Mislim da je poznato. Izašlo je dosta igrača koji igraju na visokom nivou iz ovako male zemlje.”

Vaša poruka za naše čitaoce?

“Poruka je da vas prate što više, jer ja najbolje znam koliko Jovan Kocev zna i voli košarku.”

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.