Šiškauskas o Željku, Šarasu, famoznom porazu 2012…

autor: J. KOCEV

Ramunas Šiškauskas je imao veliku karijeru, i na klupskom, i na reprezentativnom planu, a u razgovoru za Sport Klub prisetio se onih najvažnijih momenata.

Izvor: Print screen/SK

  Sa Litvancem je razgovarao novinar Sport Kluba Saša Ozmo

Gospodine Šiškuaskas, pre svega kako se osecate u Beogradu?

Stigao sam sinoć, i kao na svakom fajnal foru, odlicno se provodim.Sada mogu da upoznam Beograd bolje. Drago mi je što sam ovde.

Kakvi su vaši utisci o Beogradu?

Nisam još uvek mnogo video. Čuo sam dosta toga, i pokušaću sve da vidim. Čuo sam da je ovo lep grad. Imam dovoljno vremena tokom sutrašnjeg dana, pokušaću da vidim što više mogu.

Dva puta ste osvojili Evroligu, 2007. i 2008. Koja titula vam je draža?

Pobede su specifične, ali sa druge strane su i iste. Ne mogu da izaberem jednu. Možda prva, uvek je prvi put najlepše. Bilo je veoma emotivno, igrali smo pred svojim navijačima. Ali i druga godina takođe, vi se uvek borite za titulu, kada je osvojite onda ste na vrhu. Za to radite tokom cele godine. Rekao bih da su mi obe titule bliske srcu.”

Vaš trener u to vreme je bio Željko Obradović. On će u Beogradu pokušati da osvoji desetu titulu. Košarka se toliko promenila tokom svih ovih godina, ali on uvek ostaje u vrhu. Šta ga čini toliko posebnim?

“Da, košarka se menja, sve je brža, oslanja se na fizičku snagu, ali na kraju je uvek bitno postići koš, tu nema posebno filozofije. On ima sjajne radne navike, zna sve načine, i zato je u vrhu evropske košarke.”

Izvor: Sport Klub Youtube

Vaš dobar prijatelj Šarunas Jasikevičijus, dok ste igrali zajedno u reprezentaciji, da li ste mogli da zamislite da će postati tako dobar trener?

Mnogi su mislili da on može biti dobar trener. Dok je bio igrač, bio je kao trener na terenu, pravi vođa na terenu. Za mene nie iznenađenje što je postao uspešan trener i novo veliko trenersko ime. U velikom je usponu.”

Imali ste uspešnu karijeru, ali pretpostavljam da vam je jedan od najtežih poraza protiv Olimpijakosa 2012? Kad se sada prisetite, šta se to dogodilo u poslednjoj četvrtini?

Nismo igrali našu košarku, bili smo loši u toj četvrtini, ali u jednom delu treće četvrtine. Nismo uradili ono što moramo, možda su igrači mislili da je sve gotovo, a to je njaveća greška. Pokušali smo da sačuvamo prednost, ali nismo smeli da stanemo sa igrom. Bila je to baš loša četvrtina.”

Osim evropske titule, koje su vam najlepše uspomene sa reprezentacijom? Neke dobre utakmice sa selekcijom SAD, protiv Srbije?

Svaki put kada igrate za reprezentaciju, to je posebna stvar. Kada igrate za klub, vi se trudite, ali kada obučete nacionalni dres, potpuno je drugačije. Moje najlepše uspomene su baš sa reprezentacijom, dobre utakmice, pobede, ali i porazi. Igrati za Litvaniju je ostvarenje sna.”

Sećate li se utakmice sa SAD, Šaras je mislim imao šut za pobedu?

“Mislim da je to bilo u Sidneju, bili smo blizu, Izgubili smo tu utakmicu, tako da sada nije važno kolika je bila razlika. Ali od tog trenutka, sve se promenilo, dugo vremena potom Amnerikanci nisu mogli da pobede Evropljane. Posle Sidneja, sledeća titula je bila tek u Pekingu. Toliko dugo nisu uspeli da pobede.”

IZVOR: SPORT KLUB

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.