Bojičić za SK: Rad u klubu mi je pomogao da se razvijam kao sportista

autor: J. KOCEV

Nikola Bojičić već nekolike godine zaredom jedan je od nosilaca igre MNE TIMA. Prvi put junior ove sezone, i to najmlađi u ekipi, uspio je da nakon istorijskih uspjeha sa reprezentacijom i svojim klubom postane apsolutni lider u nikšićkom drugoligašu (Prvi put seniorskom), što je takođe bio veliki iskorak za samog igrača i klub iz grada pod Trebjesom.

Naime ovaj još uvijek 16-godišnjak oprobao se tokom godine u seniorskom takmičenju (I B ligi), dok je u juniorskom timu nakon sjajnih prošlogodišnjih izdanja postao statistički najbolji pojedinac u cijelom klubu, kao i jedan od perspektivnijih mladih igrača u Nikšiću.

Sezona još uvijek nije završena, a mladog košarkaša čeka još mnogo izazova. O svemu tome opširnije možete pročitati u nastavku novog Bojičićevog intervjua za Super košarku.

Prethodnog ljeta osvojio si istorijsko srebro sa Kadetskom reprezentacijom CG. Kako je to sve izgledalo iz tvog ugla?

“Nakon uspješnog prvog dijela sezone 2016/2017 i ostvarenih dobrih rezultata sa klubom uslijedio je poziv selektora Ostojića za mini pripreme za Internacionalni turnir U16, koji je u martu održan u Baru. Nakon dobro odigranog turnira sa moje strane, dobio sam poziv i sa reprezentacijom sam učestvovao na turniru u Zrenjaninu.

Odnos, zalaganje i igra na tim turnirima je bila i krajnja preporuka da dobijem finalni poziv i upadnem na širi spisak reprezentacije. Pripreme su bile veoma naporne, tokom njih smo odigrali niz pripremnih utakmica, na osnovu kojih je selektor odredio konačan spisak od 12 igrača na kojem sam bio i ja.

Prvenstvo kao prvenstvo je bilo nešto što do sada u mom sportskom životu nijesam nikada doživio.

FOTO: FIBA

Od starta dobre igre i rezultati čitavog tima uz naravno i moj doprinos doveli su do toga da preskačemo stepenicu po stepenicu i da dođemo u situaciju da uđemo u finale i borimo se za zlatnu Evropsku medalju pred punom ,,Moračom”.

Na kraju posle poraza od Francuske, sa osvojenom srebrnom medaljom ostvarili smo najveći uspjeh crnogorske košarke u svim kategorijama do sada. Osvajanjem srbrne medalje smo ostvarili pravo učešća na Svjetskom Prvenstvu u Argentini koje će se održati krajem juna.”

Brzo si se vratio trenažnom procesu u klubu na svoje insistiranje. Igrao si dvije lige, ovog puta prvi put seniorsku. Osjećaj?

“Posle dugih i napornih priprema i napornog prvenstva koje je završeno 20. avgusta, počele su pripreme sa klubom za takmičarsku sezonu 2017/2018. Iako su mi treneri preporučili da produžim odmor zbog svega prethodno rečenog, ipak nijesam mogao uraditi to znajući šta nas očekuje u narednoj sezoni.

Brzo nakon početka priprema je organizovana utakmica baraža za ulazak u U19 Prvu Juniorsku ligu protiv našeg gradskog rivala Anagastuma. U toj utakmici smo uprkos velikoj borbi i želji nesrećno poraženi, što je rezultiralo da ove sezone kroz Drugu juniorskuj ligu, pokušamo izboriti učešće u Prvoj.

Paralelno sa igranjem Druge Juniorske lige, Naš klub je prvi put od osnivanja zaigrao u jednoj seniorskoj (Prvoj B) ligi. Veliko iskustvo za nas je bilo igranje utakmica sa znatno starijim i iskusnijim igračima. Iako smo ligu završili na poslednjem mjestu odigrali smo veliki broj kvalitetnih utakmica.

Veliko iskustvo za naš mladi tim, koji je ujedno i bio najmlađi od svih učesnika Prve B lige.”

Zimus si trenirao sa svojim vršnjacima a i sa Mladom reprezentacijom CG. Koliko ti znači povjerenje koje ti je tada ukazano?

“Sigurno da svaki poziv iz košarkaškog saveza za igranje za pojedine reprezentacije za mene predstavlja veliku čast, a ujedno i obavezu da prilikom svih tih akcija kroz pristup i rad sebe predstavim u najlboljem svijetlu. Svi ti treninzi na veoma visokom nivou mi sigurno pomažu u mom daljem košarkaškom razvoju i napredovanju.”

MNE tim od najvećih uspjeha ostaje bez nekoliko nosilaca igre u najstarijim uzrastima. Ti si ipak odlučio da ostaneš. Da li si napravio ispravan potez i kakvo je tvoje viđenje svega  što se dešavalo u proteklih nekoliko sezona?

“Ja sam od samog formiranja kluba član MNE team-a. Rad u klubu mi je pomogao da se razvijam kao sportista i kao čovjek na pravi način i kruna svega toga su usledili rezultati kako na klupskom tako i na reprezentativnom nivou.

Nakon neplasmana u Prvu Junirosku ligu bilo je poziva od više klubova za prelazak međutim nakon razgovora sa mojim trenerima i sa roditeljima sam odlučio da je u cilju mog daljeg usavršavanja i napredovanja u mom interesu da još jednu sezonu ostanem u svom matičnom klubu i da pomognem svojim saigračima da se vratimo u viši rang takmičenja, gdje mislim da nam je i mjesto.

Smatram da sam napravio ispravan potez i pred kraj sezone sam dobio poziv na širi spisak U17 reprezentacije za Prvenstvo u Argentini.”

Osvojili ste i prvi put IBC turnir u Beogradu, imali ubjedljivo nabolji rezultat, MVP-ja i savladali Partizan. Tvoj komentar?

“Prvi put nakon četiri godine učestvovanja na IBC turniru smo na to takmičenje pošli u kompletnom sastavu, što se kasnije ispostavilo kao uspješno i odlučujuće za osvajanje prvog mjesta. Na turniru smo ostvarili sve pobjede, a sigurno najdraža nam je pobjeda protiv Partizana u grupnoj fazi takmičenja.

Sve protivnike smo porazili sa dvocifrenom razlikom i potpuno zasluženo i nadmoćno došli do pehara.

Tokom cijelog turnira smo igrali borbeno i timski i kao proizvod naše timske igre, iskočilo je MVP priznanje koje je osvojio moj saigrač Radivoje Glomazić.”

Kako se prilagođavaš radu sa velikim brojem trenera tokom godine? 

“Svako ko želi da bude uspješan sportista mora da kod sebe ima sposobnost da se prilagođava različitim vrstama treninga i velikom broju trenera koji su zaduženi za sprovođenje tih treninga. Sigurno da nije lako promijeniti veliki broj trenera tokom sezone ali igrači se moraju prilagođavati na te promjene.

Kako iz tvog ugla izgleda perspektiva MNE tima?

Što se tiče MNE team-a perspektiva je naravno ogroma, imamo dobre mlađe selekcije. Što se tiče juniorske selekcije za koju i ja nastupam, glavni cilj je da se plasiramo u Prvu Juniorsku ligu.”

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.