Morača neće biti puna, nego najpunija do sada

autor: I. ŽUGIĆ

Popravnog više nema, čitava sezona staje u nedeljnih 40 minuta. Budućnost Voli i Cedevita će u „Morači“ riješiti ko će biti prvi finalista ABA lige za ovu sezonu.

Prva dva meča su bila izuzetno zanimljiva i uzbudljiva. Oba tima su slavila pred svojim navijačima, a sada slijedi konačni obračun. Podgoričani su protekle nedelje radili na ispravljanju grešaka iz Zagreba kako bi što spremnije dočekali ovaj duel, jer imaju veliku šansu da se prvi put nađu u borbi za šampionski prsten.

FOTO: KK BUDUĆNOST VOLI

„Morača neće biti puna, nego najpunija do sada. Što se nas tiče, mi smo mirni. Sve što je bilo do nas, što smo trebali da uradimo, uradili smo. Čekamo mirni nedelju, radili smo cijele godine da imamo prednost domaćeg terena u polufinalu.

U međuvremenu smo napravili da će dvorana biti puna. Je li to pritisak? Jeste i na nas i na njih i na sudije. Svi će griješiti, a ko manje bude griješio, pobijediće. Mi smo u Zagrebu više griješili od njih, oni su to iskoristili.

Imali smo priliku na početku da promijenimo tok utakmice, nismo iskoristili šansu. Imali smo možda priliku i u četvrtoj četvrtini, ali tada smo već fizički bili izdušili i oni su pobijedili. Sada je pred nama treća utakmica polufinala i da probamo da se plasiramo u finale ABA lige i da se direktno oprobamo u borbi za titulu, koja vodi u Evroligu“, rekao je Aleksandar Džikić, trener Budućnost Volija.

Kajl Lendri, čiji kvalitet i iskustvo mnogo znače timu, trebalo bi da bude spreman za duel.

„Lendri je u boljem stanju nego što je bio pred prošli meč i da će biti spremniji. Igrao je drugu utakmicu preko bola, igraće i ovu. Trenira, shvata kakav je momenat, koliko je važno. On je potpuni profesionalac i jasna mu je težina ove utakmice.

Hoće da pomogne, zna zašto je doveden. Svejstan je koliko znači timu i da ne igramo isti sa njim i bez njega u timu“. Košarkaška groznica već nadima trese Podgoricu, traži se karta više. Stručni štab pokušava da igrače isključi iz svega toga. „Vrlo je važno da ne izgorimo. Svjesni su, koncentrisani, rade dobre i nema tu problema“.

http://www.aba-liga.com

Nepoznanica nema, jer će ovo biti već osmi meč koji će ova dva tima odigrati u sezoni. Odbrana bi mogla da bude presudna.

„Ako držiš Darušafaku na 39 minuta i 20 sekundi na 52 poena, a onda ti se desi da u Zagrebu naprave seriju 22:0. Igrali su isti ljudi, ne znam u kom ritmu će ići utakmica. Mnogo toga će zavisiti i od kriterijuma, od toga koliko budemo fokusirani u napadu i mi i oni.

Realno zavisi od toga. Oni imaju igrače koji mogu indivindualno da riješe meč. Naš posao je da težište napada prebacimo na neke druge igrače. Jasno je da je naša snaga u ta tri beka, a oni će tražiti da težište prebace na neke druge igrače.

To je već košarka i ko šta hoće da pokuša da uradi“

U prva dva duela Demetris Nikols je pravi „plavima“ najviše problema. Može li se konanačno naći rješenje za sjajnog Amerikanca.

„Oni su dali 82 poena, a Nikols je dao 25. Možda je pitanje da li drugi treba da daju ostatak. On je davao neke teške šuteve, realno prvih osam minuta smo ga držali na dva poena. Onda se razigrao. On je dobar igrač, ima kvalitet, a malo mu možda i smeta što nije u prvoj petorci lige. Po kvalitetu zaslužuje to, a u Zagrebu sam rekao da je najkvalitetniji igrač u ABA ligi“.

Biće važan i kriterijum suđenja, ali Džikić uvjerava da se niko u Budućnost Voliju time je opterećuje.

„Očekuje suđenje na nivou koja odlučuje finalistu ABA lige. Ne opterećujemo se time, a mislim da bi bilo neozbiljno da se reaguje na prvo loptu, u bilo ko smjeru i od strane nas i od strane Cedevite. Dolaze ljudi koji sude najteže utakmice u Evropi, šta drugo možeš da tražiš.

Biće isto i sa jedne i sa druge strane. Oni žele isto što i mi, i svešće se na to ko to želi više. Mnogo je jednostavno. Cijele godine si radio nešto da bi došao do ovih 40 minuta.

E sada uzmi pa ih iskoristi. Nadam se da ćemo mi da pobijedimo, uradićemo sve što možemo i to je to“, zaključio je Džikić.

Ivan Žugić

Apsolvent Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, odsjek Sportsko novinarstvo. Saradnik portala Super košarka od januara 2018. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.