Jovan Kljajić za SK: Uspjeh kadeta je uspjeh cijele Crne Gore

AUTOR: J. KOCEV

Jedan od najvećih evropskih talenata i član crnogorskog kadetskog Nacionalnog tima Jovan Kljajić po drugi put za naš sajt govorio je o sebi, svojoj zemlji, igračima sa kojima nastupa u reprezentaciji.

Kljajić je prije odlaska u špansku Gran Kanariju (gdje mu je ovo druga sezona u tom klubu) nastupao za Junior, Budućnost VOLI i Plej of iz kojeg je sebi trasirao put u inostranstvo.

Za njega je protekla sezona bila i više nego uspješna, a kruna svega toga bilo je evropsko srebro u njegovoj rodnoj Podgorici.

Kako si doživio EP, tvoj kompletan utisak o uspješnom proteklom ljetu?

“Kada sam čuo da će se EP održati u Podgorici, bio sam presrećan, ali sam i osjećao veliku odgovornost , jer najteže je igrati pred svojom porodicom, kumovima, prijateljima, u svojoj zemlji pred svojim narodom, ali sam čitavo vrijeme i prije prvenstva svim srcem želio da osvojimo medalju i bio ubijeđen da ćemo to i učiniti.

Imali veoma težak zadatak, jer su nam protivnivci bile najjače košarkaške sile Evrope, ali na kraju se ispostavilo da se moj san i san svih mojih drugara o pobjedi i medalji ostvario.

Jedino mi je žao što u finalu nismo imali snage da pokažemo šta umijemo i znamo, jer smo kroz čitavo prvenstvo imali teške protivnike, a veoma kratku pauzu da bi se oporavili i spremili za finale.”

Igrao si prvi put pred publikom u svojoj zemlji nakon godinu dana. Kakav je osjećaj nastupati u punoj “Morači”?

“Mislim da se nikada u istoriji Evropskog kadetskog prvenstva nije desilo ono što se desilo u Podgorici i SC Morača, sa pravom mogu reći da imamo najbolju publiku i navijače u čitavoj Evropi.

Kada nam je bilo najteže i kada smo svi bili na ivici snage i izdržljivosti, oni su nas vraćali u život i pomogli nam da dođemo do ove titule.

Ovim putem bih se javno zahvalio najprije svojim saigračima bez kojih ovo ne bi bilo moguće, svojim trenerima, fizioterapeutima, Košarkaškom Savezu Crne Gore, Ministarstvu Sporta svima koji su na bilo koji način učestvovali u organizaciji EP, navijačima, Vama novinarima, koji su učinili da se o ovom događaju i mjesecima kasnije priča i prepričava širom Evrope, a biti dio svega toga za mene je velika čast i veoma sam ponosan na sve što smo učinili zajedno i upisali se u istoriju crnogorske kosarke.”

 

Prve utakmice su bile veoma teške. Šta je uticalo na to da Jovan Kljajić pokaže “svoje pravo lice” u nastavku šampionata, tj. u drugoj – eliminacionoj fazi?

“Moj cilj od starta je bio razigrati ekipu, jer u košarci tim dobija, a ne pojedinac.

Mozete biti najbolji igrač prvenstva, ali ako Vam tim izgubi niko ne zna za Vas, a moj cilj je bio da idemo u finale i da svi zajedno pokažemo šta znamo. Nisam imao težak zadatak, jer sam imao odlične saigrače i odlične trenere, koji su imali sluha za to.

I pored povreda koje sam vukao čitavo prvenstvo, u jednom trenutku na terenu nisam ni mogao da hodam, a ne da trčim, volja i želja za pobjedom bile su jače od bola koji sam osjećao i tada nisam razmišljao o sebi, već samo kako da porazimo protivnika i idemo dalje.”

Šta uspjeh kadeta donosi crnogorskoj košarci?

“Uspjeh kadeta je uspjeh čitave Crne Gore, tako se osjećalo i u danima EP, kao i mjesecima poslije. Čitava nacija je disala jednim plućima, svi za jednog jedan za sve.

Ponosan sam i presrećan što sam bio kapiten jedne takve reprezentacije i nadam se da ćemo u budućnosti uspjeti da još više napredujemo i ponovo obradujemo čitavu Crnu Goru osvajajući nove medalje.”

Koliki je žal za zlatom?

“Žal za zlatom je ogroman, možda ne bi ni bio toliko veliki da nismo reprezentaciju Francuske u prijateljskom meču prije prvenstva pobjedili, ali te večeri nam jednostavno ništa nije polazilo za rukom, umor nas je stigao,  iako je želja bila velika, veća od snage koju smo posjedovali.

U finalnom meču sam ja morao napustiti svoj tim skoro čitavu četvrtinu, jer sam dobio jak udarac u vilicu od kojih su mi jedinica i dvojka bile pomjerene iz ležišta, ali bez obzira na to kasnije sam nastavio igru i želio pomoći da osvojimo titulu, ali mogu reći da nam jednostavno nije bilo suđeno.”

Kako je započela tvoja klupska sezona i šta te očekuje u narednom periodu u dresu Gran Kanarije?

“Nisam ni stigao da završim sa EP, dobio sam poziv iz GC da se vratim i da počnem pripreme sa prvim timom. Međutim, morao sam da ostanem više od nedjelju dana u Podgorici, jer sam trebao da saniram zube.

Smatrao sam da je ove godine prerano da igram za prvi tim GC i da mi je pametniji izbor da igram za njihov B tim, gdje sam dobio značajnu minutažu i imam priliku da igram sa starijim saigračima i sebe unaprijedim.”

Počela su takmičenja u Crnoj Gori. Sve lige igraju se sada u nešto drugačijem formatu. Koliko stižeš da ispratiš mečeve domaćeg prvenstva i kako ocjenjuješ kvalitet takmičenja i naše timove?

“Iskreno da Vam kažem, od škole i treninga ne uspjevam da ispratim šta se dešava u Crnoj Gori, i baš mi je žao zbog toga. Sve što stižem je da pročitam sa Vašeg portala i sa kosarka.me o rezultatima pojednih timova i učincima mojih drugara.

Smatram da imamo odlične igrače i da imamo dosta jaku ligu. Treba što više ulagati u njihov razvoj i napredovanje.”

FOTO GALERIJA:

This slideshow requires JavaScript.

 

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.