Novi rekord u NBA ligi, čak 74 igrača iz Evrope

Autor: B. P.

Ovog ljeta u NBA ligu su se, između ostalih, preselili Miloš Teodosić (L. A. Klipersi) i Bogdana Bogdanovića (Sakramento), kao i dva velika talenta Lauri Markanen (Čikago) i Frank Ntilikina (Njujork), pa se sada broj Evropljana u najjačoj ligi na svijetu popeo na 74. To je najveći broj u istoriji, a prvi igrač sa Starog kontinenta koji je došao da igra u Ameriku bio je Frido Frej iz Njemačke. On je 1945. godine postao član Niksa.

Bilo je dosta sezone kada se nijedan evropski igrač nije takmičio u NBA, posebno tokom 1960-ih godina. Od 1973. godine, međutim, 44 uzastopne godine bio je najmanje jedan NBA igrač koji je predstavljao Evropu.

www.youtube.com

Zemlja iz Evrope sa najvećinom brojem igrača u istoriji je Srbija (31). Osim Teodosića i Bogdanovića, tu je i Rade Zagorac (Memfis). Tako je Srbija sada preuzela primat u odnosu na Francuske i zauzela je mjesto broj jedan. Francuska ima 29 NBA igrača. Hrvatska je na trećem mjestu sa 22 igrača, dok Španija i Njemačka dijele četvrto mjesto sa 17 (uključujući igrače sa dvojnim državljanstvom kao što su Kris Kaman, Šon Bredli i Kiki Vandevege, koji je rođen u Njemačkoj).

Hrvatska legenda Dražen Petrović, jedan je od najboljih evropskih igrača svih vremena koji je igrao u Americi i on je jedan od razloga zašto su mnogi evropski igrači željeli da se oprobaju u NBA.

Od 2000. godine, kada je broj Evropljana u NBA bio 28, svake naredne se ta brojka povećavala. Do broja od 73 igrača se došlo 2014. i 2016. godine, a ove je oboren rekord.

www.sansasport.com

Posted by Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Website: http://superkosarka.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.