Gdje su nestali Partizanovi šampioni?

Autor: B. P.

Kada su u junu prošle godine juniori Partizana osvojili titulu prvaka Srbije u košarci u dramatičnom finalnom okršaju sa Crvenom zvezdom, navijači “crno-bijelih” ponadali su se da bi nosioci te generacije mogli vremenom da završe u prvom timu i pokažu na seniorskom nivou koliko mogu. Ipak, kako to često biva u srpskoj košarci, od toga nije bilo ništa, pa su ti momci morali da potraže sreću na nekom drugom mestu.

U toj šampionskoj ekipi “crno-bijelih”, koju je sa klupe vodio Bojan Salatić, značajnu ulogu imali su Nikola Tanasković, Slobodan Jovanović, pa i Miloš Glišić, a tu je bio i Tadija Tadić. Valja podsjetiti da su “crno-bijeli” na završnom juniorskom turniru te sezone bili pojačani i za Vanju Marinkovića koji je tada već bio član prvog tima i osetio je barut na velikoj sceni. Takođe, na finalnom turniru zbog zdravstvenih problema nije učestvova Tanasković, mada se računa kao osvajač trofeja, dok je Glišić dva mjeseca prije toga napustio juniorski tim.

Ali, šta se desilo sa ostalim pomenutim biserima? Odlukom novog stručnog štaba Partizana na čelu sa Miroslavom Nikolićem, Tanasković i Jovanović su poslati da igraju u Spartak iz Subotice, odnosno OKK Beograd na dvojne registracije. Radi se o nekoj vrsti pozajmice koje je “zadesila” ove momke rođene 1997. godine.

http://www.mozzartsport.com

Njih dvojica su prošli ljetos kompletne pripreme sa Partizanom, a prošle sezone su kod trenera Aleksandra Džikića dobijali šansu bukvalno “na kašičicu”. Tanasković je u Jadranskoj ligi upisao tri nastupa, dva puta je zaigrao u MOZZART Superligi, a istrčao je na teren na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća u Nišu, ali samo zbog činjenice da je pola tima zaradilo trovanje hranom.

Tanasković je letos igrao za juniorsku selekciju Srbije na Evropskom šampionatu, “Orlići” su zauzeli peto mjesto. Imao je prosječan učinak od 12,3 poena po utakmici. Inače, u kadetskoj konkurenciji ovaj momak je osvojio bronzu na Svjetskom šampionatu.

Slična situacija je bila i kod Jovanovića, ali je ovaj momak prošle sezone zabilježio sedam nastupa za prvi tim – tri na Jadranu, četiri u Superligi i dva u FIBA Ligi šampiona. I on je poput Tanaskovića ljetos osvojio peto mjesto u Evropi sa “orlićima”, a i prije toga je bio standardni član svih mlađih selekcija Srbije. Naravno, i kada su igrali Tanasković i Jovanović prošle sezone, to je bila veoma mala minutaža, a ove sezone neće dobiti ni toliko u dresu Partizana. Koliko je ovo ispravna odluka rezimiraće se na kraju sezone, zajedno sa rezultatima prvog tima.

http://www.aba-liga.com/

Za razliku od pomenute dvojice, dve godine mlađi Tadija Tadić je poslije priprema sa najboljim timom Partizana ostao u klubu i prema najavama trenera Nikolića, trebalo bi da dobije šansu. Ovaj bek dobio je, za sada, sedam minuta protiv Mornara u Jadranskoj ligi. Doduše, pred Partizanom je dugačka sezona i biće dovoljno prilike, naravno, ako bude volje i hrabrosti da se ukaže šansa.

I za kraj, Miloš Glišić. Momak rođen 1998. godine dobio je prvu šansu još kod Duška Vujoševića u sezoni 2014/15. kada je odigrao 10 mečeva. Kod njegovog nasljednika Džikića ovaj krilni centar nije dobio šansu, zatim nije ni potpisao profesionalni ugovor. Neko vrijeme je poslije Partizana tražio klub, pominjali su se i Mega, Crvena zvezda i Bamberg, ali je završio u Vršcu za koji je potpisao prošle sezone.

Dakle, trojica talenata koji su u najboljem smislu, mogli da budu potencijalni klupski projekti za budućnost, nisu dočekali da prikažu talenat u punom svetlu. Podatak za razmišljanje u Humskoj, pogotovo ako je cilj kluba da se osloni na sopstvene snage i u budućnosti u rezultatskom i u finansijskom smislu izvuče ozbiljne benefite.

www.mozzartsport.com

Posted by Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Website: http://superkosarka.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.