Crna Gora sada na 35. mjestu na planeti

Autor: B. P.

Košarkaši Crne Gore na najnovijoj FIBA listi „preskočili“ su 37 pozicija i sada su na 35. mjestu na planeti (179,5 bodova). Ovom uspjehu doprinjele su tri pobjede na poteklom Evropskom prvenstvu.

Neprikosnoveni su Amerikanci (819,6 bodova), druga je Španija (693,2), Srbija je treća (641), dok je Francuska na četvrtoj poziciji (634,9). Argentina je skočila na peto mesto, čime je potisnula Litvaniju, dok je Slovenija napravila ogroman skok od čak pet mjesta, pa novi šampion Evrope sada zauzima sedmu poziciju. Hrvatska je napredovala tri mesta, pa je sada osma, dok Top 10 zaključuju Australija i Brazil, koji je pao za tri pozicije.

FIBA je osmislila sistem bodovanja po kome se u svakom meču dijeli “osnovnih” 1.000 bodova za pobjedu do devet poena razlike 600 bodova, za pobjedu od 10 do 19 poena razlike 700 bodova i za pobjedu od 20 i više poena razlike 800 bodova, dok poraženom timu pripada ostatak.

Tu su i bonus poeni, koji se dobijaju u zavisnosti od toga da li je utakmica igrana kod kuće, u gostima ili na neutralnom terenu i u zavisnosti od protivnikovog rejtinga. Utakmice se vrijednuju različito, u odnosu na to kada su odigrane. Ako su odigrane ove ili prošle godine, broj bodova se množi koeficijentom jedan, a ako su odigrane prije šest ili sedam godina, koeficijent je 0,25.

Tu je i kriterijum jačine takmičenja, gde najveću težinu ima utakmica Svjetskog prvenstva (2,5), slijede Olimpijske igre (2), prvenstva Evrope (1), Amerike (0,8), Okeanije (0,7), Azije (0,4) i Afrike (0,3).

Posljednji kriterijum u jednačini FIBA je važnost utakmice, koja se vrijednuje koeficijentom od 0,25 i 0,5 za pretkvalifikacije i kvalifikacije, koeficijentom jedan za utakmicu grupne faze nekog takmičenja i tako dalje sve do koeficijenta dva za finalni meč.

www.sansasport.com

Posted by Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Website: http://superkosarka.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.