Trejd Irving-Tomas: Možda Ejndž ispadne genije, ali…

autor: SAŠA OZMO/SPORT KLUB

Vest o “blokbaster“ trejdu Klivlenda i Bostona snažno je odjeknula širom košarkaškog sveta, a ono što taj trejd čini još intrigantnijim jeste što su podeljena mišljenja u vezi sa time ko je bolje prošao.

Izvor: Adam Glanzman/Getty Images

Ili možda “pobednika“ nema, nego su se obe ekipe pojačale – Kajri Irving u Seltiksima, a Ajzea Tomas, Dže Krauder, Ante Žižić i pik iz prve runde narednog drafta u Kavalirsima.

U potrazi za odgovorima kontaktirali smo Igora Kokoškova, asistenta u Juti Džez, koji već 17 godina radi u NBA.

“Irving je dao ultimatum i rekao da želi da ide – Kavsi su pokušali da ga nagovore da ostane, to nije uspelo i trejd je morao da se desi. On je igrač takvog nivoa da može to da zatraži i za Klivlend je bilo bolje da mu ispuni želju nego da šalje loše signale ostalima“, počeo je Kokoškov za Sport klub.

Usledilo je pitanje koje se čuje sa brojnih usana – ko je bolje prošao?

“Boston je potpisivanjem Hejvorda postao još ozbiljniji tim, ali sada nisu mogli da preskoče mogućnost da dovede košarkaša kao što je Irving. Videćemo da li je to bio dobar ili loš potez, pošto i Ajzea Tomas iza sebe ima odličnu sezonu, bio je Ol-star i stavio je sebe u krug zvezda. Kajri je vrhunski individualac, sazreo je poslednjih godina igrajući u tri finala, ali Bostonov rizik svakako postoji s obzirom na to da narušavaju zdravu hemiju koju su stvorili u odličnoj sezoni. Sa druge strane, ako ne rizikuješ, ne dobijaš, mada jeste malo iznenađenje“.

Utisak je da su Seltiksi dali mnogo, čak i previše, uzevši u obzir pregovaračku poziciju Kavsa kojima je Irvingov neopozivi zahtev visio nad glavom.

“Boston sigurno ima svoju računicu, Kajri i košarkaški i marketiniški i medijski ima smisla za njih. Deni Ejndž je presekao, svaka odluka nosi rizik jedino što sada možemo da kažemo jeste da će vreme pokazati – možda Ejndž bude genije i funkcioner godine… Seltiksi to nisu planirali, potpisivanjem Hejvorda mislili su da su završili, ali nekada mora da se reaguje u skladu sa situacijom na tržištu“, kaže srpski stručnjak i dodaje:

“Kažem, Boston je odlično igrao, došao je i Hejvord kojeg znam i kojeg sam trenirao poslednje dve godine, tako da nisam očekivao dalje poteze, pogotovo posle sezone Ajzee Tomasa koji je isto sjajan individualac koji samostalno kreira šuteve. Možda je ishitrena odluka Bostona, ali nekada treba biti i hrabar“.

Prošle sezone Kavsi su u finalu Istoka rutinski izbacili Seltikse, a može li Boston sada ozbiljnije da zapreti?

“Duga je sezona pred nama, timovi se grade u dužem vremenskom periodu – znam da mediji i ljudi koji vole košarku žele da se bave time, to je i funkcija sporta, ali verujte da je to mnogo daleko i da kockice moraju da se sklope na obe strane. Ipak, s obzirom da su to sve dobri igrači, ne vidim razlog da se delovi ne sklope, ali biće to proces koji traje. Videćemo, realno je samo da oni ponovo igraju finale Istoka“, zaključio je Kokoškov za Sport klub.

Posted in NBA

Posted by Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Website: http://superkosarka.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.