ABAterizam

autor: Dragan Panajotović

Da li ABA 2 gura srpsku klupsku košarku dublje ka amaterskim vodama?

Na Skupštini ABA lige koja je održana u ponedeljak, 24. jula, doneto je nekoliko odluka. Domaću javnost najviše je zainteresovala ona o osnivanju druge divizije, koja će, uprkos tome što se tek poslednjih meseci učestalo govorilo o njoj, početi odmah, sa kvalifikacionim utakmicama već od septembra tekuće godine. Poznato je da će od srpskih timova u ABA 2 sigurno učestvovati Borac iz Čačka i Dinamik iz Beograda, a kroz kvalifikacije će to pravo pokušati da ostvari i ekipa Vršca.

Kakve će posledice po srpsku klupsku košarku, koja je dugi niz godina u krizi, videćemo u periodu koji sledi. Interesantno je da su još jednom srpski klubovi prvi dali pristanak i izrazili želju da izađu iz Košarkaške lige Srbije, koja će od sledeće sezone imati 12 timova, za razliku od prethodnih u kojima je u njoj bilo 14 ekipa.

Biće vrlo zanimljiva situacija ukoliko se i ekipa Vršca plasira u ABA 2 ligu, jer se kvalifikacioni turnir za njeno popunjavanje završava 29. septembra. Dakle, samo par dana pred početak domaćeg prvenstva možemo da dođemo u situaciju da popunjavamo sve rangove od KLS-a vertikalno na dole, a pitanje je koje ekipe će to biti i kako će prilagoditi pripreme tokom letnjeg perioda u neizvesnosti koji će rang igrati.

Interesantno je da će predstavnici drugih država u ABA 2 ligi paralelno sa njom igrati i svoja nacionalna prvenstva, dok to kod nas nije slučaj. Navodno je to po želji srpskih klubova, koji su se opredelili da igraju samo regionalno takmičenje.

Sastav ABA 2 lige uopšte nije impresivan na prvi pogled, pa pomalo čudi zašto su se klubovi iz Srbije olako odrekli domaćeg takmičenja. Primera radi, makedonski predstavnik u ABA 2 je Ohrid, prošle sezone osmoplasirani tim prvenstva Makedonije, zatim petoplasirani i šestoplasirani klubovi iz Prvenstva Slovenije, Krka i Rogaška. Poznato je i na koji način su tu ligu odbili makedonski predstavnik Karpoš Sokoli, kao i hrvatski Šibenik, prošle sezone ekipe sa izuzetno zapaženim rezultatima. Ipak, instikt vodećih ljudi u našim klubovima im je očigledno rekao da će više napredovati u utakmicama protiv Rogaške i Ohrida, nego što bi to bilo u Subotici, Novom Sadu…

Doduše, moramo da budemo iskreni i da kažemo da prvo mesto u ABA 2 donosi direktan plasman u ABA ligu, dok prvo mesto u KLS i dalje donosi isto što i četvrto mesto u njoj, pa je to verovatno jedan od razloga što srpski klubovi vide svoju šansu u drugom rangu regionalnog takmičenja. Da podsetimo, prvak KLS u minuloj sezoni bila je ekipa Vršca, ali za tih 26 kola nije nagrađena plasmanom u ABA 2 ligu, a kroz ubrzani ritam Superlige nije ostvarila dovoljno visok plasman za direktno kvalifikovanje u nju.

Kako trenutno stvari stoje, pred nama je još mnogo nepoznanica što se domaćeg elitnog ranga tiče, a nadamo se da ćemo neke vesti o novinama u njoj ubuduće saznati i na njenom zvaničnom sajtu, ne na glasilima drugih liga. Poslednja vest na sajtu Košarkaške lige Srbije postavljena je 20. juna, a nije da se u međuvremenu nisu desile promene vredne pomena.

 

IZVOR: MVP.RS

Posted by Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Website: http://superkosarka.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.