Ponovo fajnal-for ABA lige, pozivnica Bosni?

autor: BRANIMIR SMILIĆ/SPORT KLUB

 

Posle tri sezone u kojima se o šampionu ABA lige i putniku u Evroligu odlučivalo u plej-ofu, od sledeće bi ime najboljeg kluba u regionu ponovo mogli da dobijemo na Fajnal-foru, saznaje Sport klub.

Izvor: ABA/Cedevita/Marin Susic

Zbog novog kalendara takmičenja Svetske košarkaške federacije (FIBA), koji će se primenjivati od ove godine, nacionalni savezi su u velikom problemu kako uklopiti sva takmičenja.

Za svako Svetsko prvenstvo (sledeće je 2019) održavaće se dvogodišnje kvalifikacije, u takozvanih “šest prozora“ – u novembru, februaru, junu, septembru, novembru i februaru.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo takođe će se igrati tokom cele godine, u februarskom, junskom, septembarskom i novembarskom terminu, a kontinentalna takmičenja će, počeo od 2017, na programu biti svake četiri godine.

Otuda razmišljanje u vrhu regionalnog takmičenja da se od sezone 2017/2018. ponovo uvede završni turnir umesto plej-ofa i na taj način uštedi vreme i za domaća takmičenja i igračima ostavi prostor za odmor.

O šampionu ABA lige u poslednje tri godine odlučivalo se u doigravanju i za to vreme Crvena zvezda je osvojila tri titule, uz samo jedan izgubljen meč.

Plej-ofa završnica održana je još samo jednom, u sezoni 2006/07, kada je Partizan u finalu bio bolji od FMP iz Železnika sa 2:0.

Izvor: ABA league, Marin Sušić

Jadranska liga bi i sledeće sezone trebalo da ima 14 predstavnika, Srbija 4, Hrvatska 3, Crna Gora i Slovenija po 2, Makedonija i Bosna i Hercegovima po 1, dok će jedan klub dobiti specijalnu pozivnicu. Mada se razmišlja i o “skraćenju” na 12…

Ove sezone Karpoš Sokoli potpuno je opravdao poziv čelnika lige, a kako sada stvari stoje, od jeseni bi u regionalnom takmičenju ponovo mogli da gledamo Bosnu. Velikan iz Sarajeva je za samo godinu dana prošao put od Prve lige BiH (drugi stepen takmičenja) do finala nacionalnog kupa i plej-ofa Lige za prvaka. Tim mladog trenera iz Vršca Dušana Gvozdića će se za titulu boriti sa Igokeom.

Sarajevo je jedina prestonica iz bivših Republika SFRJ koja nema klub u ABA ligi i svakako je interes takmičenja da “studenti” ponovo budu u odabranom društvu.

Nije tajna da je rukovodstvo Bosne odavno u kontaktima sa ljudima iz ABA, a jedan od aduta su i navijači koji su svojevremeno redovno punili “Skenderiju”.

Šta će od svega biti, saznaćemo vrlo brzo.

Posted by Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Website: http://superkosarka.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.