Igor Jovović za CDM: U Njemačkoj nema “bočnih vjetrova”, ovo je pravi izbor

autor: CDM

 

Igor Jovović u Njemačkoj gradi trenersku karijeru, a za CDM kaže da je vrlo zadovoljan trenutnom situacijom i životom u toj zemlji.

Foto: Mitteldeutsche Zeitung

Miteldojčer je tim u kom Igor Jovović stiče prvo međunarodno trenersko iskustvo. Bivši strateg Budućnosti ljetos je prešao u drugu njemačku ligu i krenuo je odlično pošto je u prvih osam kola upisao sedam pobjeda!

“Jako sam zadovoljan, dobili smo i derbi za vrh u gostima. Liga je izuzetno teška, pet šest ekipa će se boriti za plasman u prvu ligu, a što je specifično dobra pozicija na tabeli ti donosi samo prednost domaćeg terena, pošto se plasman u elitu odlučuje kroz plej of. Mi se borimo za prvo mjesto, cilj je plasman u prvu ligu, ali smo svjesni konkurencije. Mnogo je ekipa koje već nekoliko sezone pokušavaju doći do elite, pa su pod pritiskom kao i mi. Sam sebi namećem najveći pritisak.”

U timu Igora Jovović ima dosta stranaca, tu su tri Amerikanca, Kanađanin, Litvanac i jedan Srbin. Ekipa je kvalitetna i zasada odlično funkcioniše u sistemu našeg mladog stručnjaka.

“Zadovoljan sam kako tim radi, kako je prihvatio moj način razmišljanja i to pokazuju rezultati do sada. Organizacija kluba je na vrhunskom nivou, sale su gotovo popunjene uvijek do posljednjeg mjesta. Generalno je sve pozitivno. Poslije Nove godine očekujem još pojačanja kako bi što spremniji dočekali plej of.”

Jovović je prilično neočekivano napustio Budućnost tokom prošle sezone. U seriji pobjeda, Igor je rekao dosta je, iz kako je naveo privatnih razloga. Nakon nekoliko mjeseci odmora, vratio se na klupu u potpuno drugačijem ambijentu i sistemu.

“Potpuno je drugačije raditi ovdje nego u Crnoj Gori. Igrali smo u pripremnom periodu i protiv timova iz BBL lige (prva liga Njemačke) i zaista su svi timovi maksimalno organizovani i fokusirani isključivo da se obezbijede sredstva za pravo funkcionisanje kluba. Košarku doživljavaju kao vrstu razonode i svi na lokalnom nivou pokušavaju da uspjesima ekipe uvesele stanovnike. Za razliku od Crne Gore nema “bočnih vjetrova” i sve je u interesu samog kluba i rezultata. Pokušavaju da podignu klub na najveći mogu nivo i tome sam se lako prilagodio.”

Jovović je kao trener učio posao od Dejana Radonjića, a mlad je dobio priliku da vodi Budućnost i nosi se sa velikim ambicijama i očekivanjima i težnjom da se prave dobri rezultati. Zbog svega toga u Njemačkoj je njegov drugi početak, a kako stvari stoje to je za njega obećana zemlja.

“Mislio da sam imao sreće što sam došao u najuređeniju zamlju u Evropi. Stvarno ovdje sve funkcioniše savršeno, sve je ono što se kaže u minut tačno. Nema razloga da se razmišlja o bilo čemu osim o poslu što mi olakšava sve. Još sam u fazi privikavanja, sigurno da mi nedostaju porodica, djeca, prijatelji, Podgorica. Pokušavam da radim mnogo kako bi mi to sve lakše palo, a sa njima se čujem putem društvenih mreža. Bio sam svjestan da će tako biti, a u trenerskom poslu kofer treba da je uvijek spakovan.”

Jezik je kaže prepreka u ovom momentu da se još udobnije osjeća u Njemačkoj. Miteldojčer je iz malenog gradića u kom živi 40 hiljada stanovnika, a u blizini je Lajpciga.

“Cio život proveo sam u Crnoj Gori, tako da mi treba još vremena da se adaptiram na Njemačku. Prije svega ovdje nema nikog sa našeg govornog područja, tako da mi je i dalje neobično. Pred početak sezone počeo sam da učim njemački jezik, išao sam na kurs mjesec. Tome sam se dosta bio posvetio, ali od kad je liga krenula nemam vremena za to i zbog toga mi je žao. Potrebno se baš tome posvetiti kako bi ga savladao na pravi način i vjerujem da ću u narednom periodu u tome uspjeti.”

Bez obzira na sve dosadašnje izazove i prepreke Jovović nema nikakvu dilemu da je napravio pravi izbor dolaskom u Njemačku.

“Sigurno da je ovo pravi potez u karijeri. Jako sam zadovoljan svim, ambijentom, uslovima. Srećan sam što sam dobio posao u Njemačkoj, jer činjenica je da je mnogo dobrih trenera bez posla i ne mogu naći angažman ni u manje razvijenim državama.”

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.