FILIP KNEŽEVIĆ ZA SK: “U ŠPANIJI SE IGRA BRZA KOŠARKA”

autor: D. BABIĆ

 

Bijelo Polje je nakon nezavisnosti Crne Gore, iznjedrilo gotovo 50 % igrača koji su nastupali u seniorskoj reprezentaciji Crne Gore (Borisov, braća Šehovići, Drobnjak, Peković). Nakon njih je došla nova plejada mladića (Radović, Slavković).

 

filip knezevic

 

A jedan iz te plejade je takođe Filip Knežević, koji je svoj talenat pokazao u Košarkaškom klubu Centar, a dalju afirmaciju i priliku da iskaže svoj talenat je tražio u Španiji. Stoga smo kontaktirali Filipa i pitali ga za ocjenu ove sezone kao i za planove u narednoj.

 

Uz zahvalnost za izdvojeno vrijeme za naš sajt, možeš li nam za početak reći kako je došlo do toga da košarka bude taj sport kojim se želiš baviti?

” Kao mali sam bio mnogo viši u odnosu na svu djecu iz mog okruženja ali prvenstveno zbog moje starije braće koji su se bavili košarkom, probao sam i svidjelo mi se.”

 

filip knez 3

Stasao si u Košarkaškom klubu Centar iz Bijelog Polja, koji je poslednjih godina veliki rasadnik talenata. Kako gledaš na taj klub iz ove perspektive, a takođe i na rad sa trenerima u klubu?

“Tačno tako, K.K. “Centar” je jedan od ne tako velikog broja klubova na našim prostorima koji je svakodnevno u trenažnom procesu, braća Goran Rika i Nebojša Vojinović su mi bili treneri i imam samo riječi hvale za rad sa njima i njihovu posvećenost košarci.”

 

Nakon vremena provedenog u Bijelom Polju, uslijedio je poziv iz Španije, gdje si već nekoliko godina. Kako gledaš na rad tamo i da li možeš napraviti određeno poređenje kada je u pitanju košarkaška filozofija Španaca?

“Za pet godina provedenih u Španiji upoznao sam dosta igrača i trenera. Bilo je sezona gdje sam trenirao i po tri puta dnevno, što u teretani, što na tehnici, što na taktici. U Španiji se igra dosta brza košarka , svi igrači šutiraju i svako svakoga može da čuva. Agresivnost je na visokom nivou.”

 

Prošao si sve mlađe reprezentativne kategorije. Kako gledaš na taj period i kojeg se trenutka posebno sjećaš tokom reprezentativnih akcija?

” Reprezentativno iskustvo mi je pomoglo da vidim gdje sam u odnosu na igrače iz ostalih država. Pamtim 2009. godinu i kadetsko prvenstvo u Litvaniji gdje smo imali dobar učinak a i ja idividualno, ostaje žal za prvenstvom u Baru godinu dana kasnije na kojem nisam učestvovao zbog povrede (saobraćajni udes).”

 

filip knez 2

Koji su to ciljevi koje ćeš postaviti sebi u narednom periodu, i da li postoji klub za koji bi igrao sa ogromnom željom i energijom?

” Cilj mi je da treniram sve više i bolje jer to me cini srećnim. Postoji naravno , to je Partizan!”

 

Planovi za narednu sezonu?

” Već sam počeo da treniram i da se spremam za narednu sezonu , istekao mi je ugovor a moj menadzer je na potezu.”

 

I za kraj pitanje koje postavljamo svim našim košarkaškim “rođacima”, šta bi poručio čitaocima portala Super Košarka?

“Da treniraju , slušaju trenere i vjeruju u to što rade. Sve je dostižno uz rad i vjeru!”

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.