ABA: Crnoj Gori ponovo dva predstavnika

autor: Jovan Kocev

Crnogorska košarka imaće i naredne godine dva predstavnika u regionalnoj ABA ligi.

Zahvaljujući boljem nacionalnom koeficijentu, u odnosu na ostale zemlje, čiji klubovi su učesnici ovog takmičenja Crna Gora će zadržati dva mjesta u sezoni 2016/2017.

ABA_liga_logo

 

Crna Gora je dva kola prije kraje regularnog dijela sezone skupila 15, a Srbija 13,5 bodova. Iako je ostalo dva kola do kraja regularnog dijela, Crvena zvezda, Partizan, Metalac i Mega Leks nikako ne mogu prestići Budućnost VOLI i Sutjesku,jer Crna Gora za svaku pobjedu u ligi dobija, 0,5 bodova, a Srbija 0,25 (zbog dva, odnosno četiri tima u Ligi).

Crnogorskim predstavnicima je dovoljna samo jedna pobjeda u naredna dva kola, a Sutjeska i Budućnost se u narednom kolu sastaju u Nikšiću.

Srpskim timovima neće pomoći ni sedam trijumfa, pa će zemlja aktuelnog Svjetskog šampiona, od naredne sezone ostati sa tri ekipe, iako po koeficijentu zauzima drugo mjesto.

Broj učesnika u sezoni 2016/2017 biće 12, umjesto do sadašnjih 14.

Kao što smo naglasili Crna Gora će imati dva predstavnika naredne godine, Hrvatska tri, Srbija takođe tri, Slovenija dva, a Makedonija jednog.

Koji će biti drugi crnogorski predstavnik zavisi od učinka Sutjeske u preostala dva kola Regionalnog takmičenja i plasmana u domaćem šampionatu.

Ukoliko Sutjeska osigura opstanak, uslov im je da savladaju rivala u polufinalu crnogorskog plej-ofa da bi i naredne godine učestovala u Jadranskoj ligi, međutim, ako ispadne, pretpostavlja se da bi drugi predstavnik Crne Gore mogao biti Mornar, kao finansijski najstabilniji klub poslije Budućnosti i Sutjeske.

sutjeska krka

Trenutno prvoplasirani tim ABA Lige, Budućnost VOLI, nanizao je 15 pobjeda, i u naredna, poslednja dva kola gostovaće ekipi Sutjeske (subota, 27. februar u 21h) i dočekati zagrebačku Cibonu.

foto: www.aba-liga.com
foto: www.aba-liga.com

Nikšićani dočekuju Budućnost, i gostuju Zadru.

Ukoliko se poklope rezultati ostalih utakmica, ekipi Sutjeske jedna pobjeda može donijeti opstanak u Ligi.

Jovan Kocev

Autor teksta je diplomirani sportski novinar od oktobra 2012. godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (2010. i 2011. godine) Osnivač je portala Super košarka u februaru mjesecu 2016. godine. Od polusezone 2017/2018. postaje košarkaški komentator na TV MNE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.